Одобрени 50 милиони евра од Банката за развој на Советот на Европа (ЦЕБ) за поддршка на македонското стопанство преку Развојна банка

20.11.2023

  • Административниот совет на Банката за развој на Советот на Европа (ЦЕБ), на седницата одржана на 16-ти и 17-ти ноември 2023 година, донесе одлука за одобрување на Програмски заем во износ од 50 милиони евра за Развојна банка на Северна Македонија. Овој заем ќе придонесе за поттикнување на отворањето на нови работни места и инвестирање во основни и обртни средства на микро, малите и средни претприј...

ЕИБ Глобално обезбедува грант за техничка помош од 1 милион евра за да го поттикне воведувањето на зеленото финансирање за МСП во Северна Македонија

15.09.2023

  • - преземено од медиумска објава на ЕИБ -          Средствата ќе го олеснат финансирањето на зелените проекти во согласност со Зелената агенда на ЕУ за Западен Балкан Техничката помош ќе го поддржи спроведувањето на новата зелена кредитна линија за мали и средни претпријатија, доверена на Развојната банка на Северна Македонија (РБСМ) во јули оваа година ...

ЕИБ Глобално отклучува инвестиција на ЕУ од 100 милиони евра за поттикнување на зелената трансформација на МСП

17.07.2023

  • - преземено согласно соопштение за јавност од ЕИБ -      Договорот ја покажува посветеноста на ЕИБ Глобално во рамките на Тим Европа да го зголеми пристапот до финансии за македонските МСП и да го поддржи нивниот одржлив раст Средствата ќе бидат наменети за решавање на потребите за ликвидност и инвестиции, со посебен фокус на зелените проекти Од 2019 г., ЕИБ Глоба...

Пласирани 7,2 милиони евра за поддршка на 262 компании од кредитната линија за обртни средства за компании погодени од енергетска и ценовна криза

25.04.2023

  • Развојната банка целосно ја реализираше кредитната линија за обртни средства за компании погодени од енергетска и ценовна криза чија цел беше да се помогне на микро, малите и средни трговски друштва, трговците поединци и занаетчиите на кои им е потребна ликвидност за покривање на зголемените трошоци за енергенси како значајна ставка во вкупните трошоци на производство, како и за полесено премостув...

Кредитна линија за дигитализација и дигитална трансформација

23.03.2023

  • Директорот на Развојна банка на Северна Македонија - Кире Наумов, заедно со  премиерот на Владата на Република Северна Македонија - Димитар Ковачевски и  амбасадорката на Швајцарија  Вероник Улман Марти, денес, во просториите на Владата на РСМ, одржаа прес-конференција на која ја промовираше новата КРЕДИТНА ЛИНИЈА ЗА ДИГИТАЛИЗАЦИЈА И ДИГИТАЛНА ТРАНСФОРМАЦИЈА     &nbs...