За три години пласиравме речиси 300 милиони евра за поддршка на 7.500 проекти

29.12.2022

  •  Интервју со Кире Наумов, главниот извршен директор на Развојна банка на Северна Македонија за неделникот Капитал    „Во двете пандемиски, и во оваа кризна година што изминува, каде што имавме високи цени на енергијата и инфлација, Развојната банка пласираше кредити во стопанството во износ од 294 милиони евра за поддршка на над 7.500 проекти. Само во 2022 година пласир...

Започна аплицирањето за кредитната линија за обртни средства за компании погодени од енергетската и ценовна криза директно преку РБСМ

26.12.2022

  • Од денес, 26 декември, од 09:00 часот започна аплицирањето за кредитната линија за обртни средства за компании погодени од енергетската и ценовната криза. Јавниот повик за оваа кредитна линија беше објавен на 19 декември 2022 година. Кредитната линија е наменета за микро, мали и средни претпријатија, трговци поединци и занаетчии кои плаќаат данок на реален приход и се регистрирани во ...

Јавен повик бр. 1, Кредитна линија за обртни средства за компании погодени од енергетска и ценовна криза

19.12.2022

  • Врз основа на Законот за Развојна банка на Северна Македонија (Сл.Весник на Република Македонија бр.105/2009 и Сл.Весник на Република Северна Македонија бр. 77/21), Договорот за администрирање на кредитна линија за обртни средства за компании погодени од енергетска и ценовна криза преку директно кредитирање од РБСМ бр.13-12273/1 од 24.11.2022 година, Развојна банка на Северна Македонија АД Скопје ...

10 милиони евра докапитализација на Развојна банка од страна на државата, наменети за поддршка на домашните компании за справување со ефектите од енергетската и ценовната криза

13.12.2022

  • Врз основа на Одлука на Владата на Република Северна Македонија, Службен весник бр. 237 од 07.11.2022 година и Одлука на Собранието на акционери на Развојна банка на Северна Македонија бр. 02-4379/1 од 13.12.2022, се изврши зголемување на почетниот капитал на банката во износ од 620.000.000,00 денари односно, издавање на 199.485 обични акции. Со ова, вкупниот капитал и резерви на банката изнесуваа...

Презентација на производите на Развојна банка пред компаниите во Стопанска комора на Република Северна Македонија

25.11.2022

  • Во организација на Кризниот штаб при Стопанска комора на Северна Македонија и Развојна банка на Северна Македонија, вчера, пред 40-тина компании членки на комората, се одржа презентација во просториите на комората, со цел, одблизу запознавање на компаниите со производите кои ги нуди банката во услови на енергетска криза. Од страна на Развојна банка присуствуваа главниот извршен директор, Кире Нау...