Вести

28.04.2018 - Делегација на МБПР, предводена од Главниот извршен директор и Претседател на Управниот одбор, г-дин Драган Мартиновски, на покана на Кинеската развојна банка (CDB) учествуваше на Семинарот на меѓубанкарската асоцијација на развојните банки од Кина и земјите од Централна и Источна Европа под наслов "Belt & Roads Initiative and Regional Financial Cooperation" која се одржа од 23. до 27. април 2018 година во Пекинг и Чонгкинг, НР Кина.
На Семинарот, МБПР учествуваше со своја презентација, а беа остварени и бројни билатерални средби со развојните банки од земјите-учеснички на кои беше разговарано за продлабочување на понатамошната соработка.

Софија, 17.04.2018 – Преставници на МБПР присуствуваа на форумот „Инфраструктура за поголем раст“ организиран од Бугарската развојна банка. На форумот присуствуваа и претставници од Европската асоцијација на јавни банки, директорите  на развојните банки од Балканот и Централна и Источна Европа и други финансиски институции, како и високи владини претставници на соседните држави.

Главните дискусии на форумот беа насочени кон потребата за изнаоѓање на нови стратегии за финансирање на проекти кои ќе го поддржат економскиот развој како и иновативни начини за финансирање на инфраструктурата.

На крајот од форумот се потпиша Меморандум за соработка меѓу развојните банки од Балканот и Централна и Источна Европа.